Kijkkasten

uit 2012 tot 2022 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

werkplaats

2022

Particuliere collectie

werkplaats,détail

2022

werkplaats,totaal.

2022

Particuliere collectie

Opera Buffa

2020

Een kijk achter het toneel van een operaproductie; het domein van de decorbouwers, de ontwerpers en de makers die doorgaans onzichtbaar zijn. Een lofzang. Huur- of koopprijs: in overleg

Kijkkast Ad Kroese

2019

Ad Kroese was een eminent schilder die in de jaren 90 een reeks aquarellen maakte van de werkruimtes van bevriende kunstenaars.
Na zijn dood in 2001 ontstond het idee om met collega’s die Kroese goed gekend hebben zijn verlaten maar intact gelaten atelier als onderwerp te nemen en er een tentoonstelling van te maken.
Mijn bijdrage was o.a. deze grote kijkkast waarin ik een zo werkelijk mogelijk beeld van zijn ’Haagse ruimte’ wilde geven.

Restaurant Carrel

2016

In 2016 deed ik mee met het van Gogh-kijkkastenproject van Cornel Bierens. Vincent van Gogh maakte enkele werken die wel platte kijkdozen lijken, zoals ’de slaapkamer’, ’het caféinterieur bij nacht’ en de ’ziekenzaal’ (Arles 1888/1889). In iets mindere mate geldt dat ook voor de twee minder bekende versies van het ’Restaurant Carrel’. Hierin legt van Gogh de nadruk op tafels, flessen en stoelen, de mensen bevinden zich in de achtergrond en zijn schetsmatig weergegeven. De kijkrichting is enigszins schuin. In deze kijkdoos houd ik de blik recht op de eetzaal gericht en zijn de etende mensen nadrukkelijk in beeld.
Karakteristiek voor een kijkkast is het grote overzicht dat geboden kan worden; deze wordt nog versterkt als in de vormgeving een daadwerkelijke perspectief wordt toegepast, dat wil zeggen: de vier wanden zijn een beetje van groot naar klein gezaagd, en alles wordt daaraan aangepast.
Een kijkkast kan dus een grote ruimte-illusie geven: een schoteltje water kan een vijver worden. Een gekauwd stukje kauwgom een kilo deeg en zoals hier: een fietslampje een 19e eeuwse restaurantverlichting.  

Kijkkast Verdwenen Vermeer

2012

In een Amsterdamse veilingcatalogus uit 1696  wordt een schilderij van Johannes Vermeer vermeld:
”Daer een Seigneur zijn handen wast, in een doorsiende kamer, met beelden”
Dit werk is waarschijnlijk verloren gegaan en niemand weet hoe het eruit gezien heeft.
De kijkkast is een driedimensionale reconstructie van het gedroomde schilderij, volledig in de geest van Vermeer, zonder een spoor van een 20e eeuwse persoonlijkheid.
Deze -strikt genomen- onmogelijke herschepping zou geen schilderij kunnen zijn zonder in een ongewenste vervalsingssfeer te geraken. In 2007 was de eerste versie af, maar in 2010/2011 heb ik de figuur veranderd en een aantal beelden vervangen.
Deze definitieve versie staat in Museum het Prinsenhof in Delft.  

Noorderlicht

2012